You are currently viewing Interview Tom Steffens

Interview Tom Steffens

Naam: Tom Steffens 
Beroep: Eigen bedrijf FitGaaf! (https://www.fitgaaf.nl/ 
Opleiding(en): Sport, Gezondheid en Management (afgestudeerd in 2006), Versnelde bachelor Bedrijfskunde, Master Strategy and Innovation  

Hoe heb je de opleiding Sportkunde ervaren?  
“In mijn eerste jaar van de opleiding moest ik heel erg wennen. De opleiding was niet heel erg hoogstaand. Ik had de keuze tussen klagen of zelf het beste er van maken. Ik heb voor het tweede gekozen en ik  heb eigen initiatief genomen om mezelf te ontwikkelen. Daar was ook ruimte voor.” 

“In jaar 2 moesten we bijvoorbeeld een eigen bedrijfje starten. Dat was mijn eerste kennismaking met ondernemerschap. Ondernemerschap wordt vaak gerelateerd aan iemand die een eigen bedrijf start, maar ondernemerschap kan je ook laten zien met bijvoorbeeld een project voor je stage, een opdracht of je minor. Het is bij ondernemerschap belangrijk dat je goed communiceert wat je gaat doen en dat je mensen bereikt en motiveert om jouw ideeën te geloven.” 

“In jaar 3 deed ik een stage in Amsterdam waar ik een plan ging schrijven om werknemers gezonder te krijgen. Dit wilde ik doen met een kalenderposter voor volwassenen met twee stickers voor bewegen.” 

Vrije keuze vakken: LOI cursus boekhouden, Fitness B 
Minor: Commerciële Economie 

“Mijn afstudeerstage heb ik gedaan rondom het kledingmerk Jako. Hier kreeg ik veel vrijheid en ruimte om het project zelf uit te denken.” 

Wat ben je na Sport, Gezondheid en Management gaan doen? 
“Na SGM heb ik de versnelde bachelor Bedrijfskunde gedaan en daarna de master Strategy and innovation. Deze richting was vrij nieuw en het was leuk om over innovatie te leren. Daarna ben ik gaan werken voor de universiteit.” 

Wat is FitGaaf!? 
“De missie van FitGaaf! is om een eerlijke strijd te maken van gezond opgroeien en opvoeden. Door gezonde keuzes leuk te maken en te belonen. De kalender met stickers werkt goed voor kinderen. De kalenders worden voornamelijk uitgedeeld via basisscholen als preventie.” 

Hoe is FitGaaf! ontstaan? 
“Het idee van stickers plakken en belonen is altijd in mijn hoofd gebleven na de stage in Amsterdam. Dit heb ik doorgetrokken in een concept voor kinderen. Ik heb me ingeschreven voor een innovatiewedstrijd en vanaf daar is het balletje gaan rollen. Ontwikkelen, testen, door ontwikkelen testen… Met de financiering van de innovatiewedstrijd kon ik een eerste versie professioneel laten drukken en in de praktijk testen. Ik draaide in het begin zelf veel projecten en leerde steeds beter hoe ik enthousiast in de klas kon uitleggen. Ik ging met de klas in gesprek over gezonde leefstijl.” 

 Wat doe je nu?  
“Met FitGaaf! werken we nu aan een app. Het is een zoektocht naar genoeg financiële ondersteuning om een duurzaam verdienmodel te creëren. Dat is een uitdaging in dit gebied. Sinds 2015 werk ik als zelfstandige, maar ik heb er altijd dingen naast gedaan als freelancer in het hoger onderwijs om te leren en om het financieel vol te houden. FitGaaf! kan in het hele land worden ingezet nu en dat gebeurt steeds meer met de preventieakkoorden.” 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?  
“Vandaag best wel rommelig. Ik plan de dag van tevoren goed maar het gaat toch vaak anders. Vandaag kwam bijvoorbeeld de rioolservice langs terwijl ik eigenlijk naar kantoor wilde. Met de vrijheid die ik heb kan ik dan makkelijk thuis blijven, wat ook een valkuil is. Vandaag is best een gemiddelde dag en ben ik bezig met het maken van offertes, denken over de innovatie van de app, de sociale media marketing om ouders te inspireren en te motiveren en heb ik een teammeting met de stagiaires. Het is altijd een combinatie van vooruitdenken, strategie bepalen en de dagelijkse gang van zaken gaande houden.” 

Zijn er dingen die je minder leuk vindt of lastig? 
“Zeker. Ik ben eigen baas en kan dus alles zelf bedenken en beslissen. Soms is het fijn om mensen om je heen te hebben met wie je dingen kunt uitwerken en uitzetten. Ook is het financieel best lastig. Dit is niet iets wat je moet doen om rijk te worden. FitGaaf! levert voor mij een ander soort rijkdom op. Ik probeer een balans te maken tussen FitGaaf! en klussen in het onderwijs. Afgelopen jaar heb ik voor Stenden gewerkt en had ik minder tijd voor FitGaaf! Komende periode ga ik daar weer een andere draai aan geven. Het geeft wel onrust om daar steeds mee bezig te zijn maar het hoort er ook bij. Ik geniet wel meer van de hoogtepunten en de kick wanneer opdrachten doorgaan omdat ik ook de dieptepunten ken.” 

Is er nog iets wat je wil meegeven aan de studenten?  
“Geef zelf een draai aan de opleiding door bijvoorbeeld de keuze van je minor en vrije keuze vakken. Het belangrijkste is dat als je voelt dat je iets voor jezelf wil doen of niet happy bent in je baan, je het niet te lang laat zuren maar bespreekbaar maakt. Ga het gesprek aan met je leidinggevende of studiebegeleider en begin bijvoorbeeld met een dag minder werken. Gewoon proberen! Ga kijken wat wel werkt en wat niet werkt. Je kunt al heel ver komen met niet al te veel budget!” 

Vragen naar aanleiding van Tom zijn verhaal?