You are currently viewing Interview Margriet Muntendam

Interview Margriet Muntendam

Naam: Margriet Muntendam 
Opleiding(en): Sportkunde

Afstudeerstage: Beatrixoord revalidatiecentrum, net afgestudeerd 
Profileringsruimte: Fitnesstrainer A, Tapen & bandageren en toegepaste psychologie 
Minor: Aangepast sporten 

Margriet, zou je jezelf even kort voor willen stellen? 
Ik ben Margriet Muntendam, 23 jaar en kom oorspronkelijk van Terschelling. Ik ben dit jaar afgestudeerd van de studie sportkunde.  

Welke keuzevakken heb je gevolgd tijdens de opleiding? 
Ik heb Fitnesstrainer A gedaan. Vooral om ervaring op te toen op het gebied van trainer en coach. Maar ook omdat ik vond dat het een cursus was die je altijd wel kon toepassen en gebruiken, waar je ook werkzaam bent. Daarnaast heb ik tapen en bandageren gedaan en sportpsychologie gevolgd als keuzevak. Bij sportpsychologie werd er gekeken naar hoe je bijvoorbeeld iemand mentaal kon voorbereiden op een sportprestatie. Dat was heel interessant. 

Welke informatie uit die keuzevakken gebruik je nu nog het meest? 
Bij mijn afstudeerstage kijken ze heel erg naar welke trainer/coach ervaring je hebt. Omdat ik Fitnesstrainer A heb mocht ik daar stagelopen in mijn afstudeerjaar. Als ik dus geen Fitnesstrainer A had zou ik niet zijn aangenomen, dat is dus wel in mijn voordeel geweest. Tapen en bandageren heb ik thuis gedaan bij mensen die last kregen voor voetbaltraining en noem maar op.  

Welke stages heb je gelopen tijdens de studie en wat waren je werkzaamheden? 
In jaar 2 heb ik stagegelopen bij Sportbedrijf Drachten. Via school ben ik bij sportbedrijf Drachten gekomen omdat zij dachten dat dat wel iets was wat het meeste bij mij zou passen omdat het aan de gezondheidskant en de sociaal maatschappelijke kant zat. Ik heb hier drie dagen in de week stagegelopen. Mijn werkzaamheden bij Spotbedrijf Drachten bestonden uit het helpen bij evenementen en verder ook kantoorwerk. Achteraf heb ik wel het gevoel dat ik nog meer uit de stage had kunnen halen.   

Mijn afstudeerstage was de richting waar ik uiteindelijk werkzaam in wil zijn, bij het Beatrixoord in Haren. Ik ben hier terecht gekomen doordat ik deze stage zag staan in de lijst van oud-afstudeerders. Het Beatrixoord is een revalidatiecentrum voor iedereen die moet revalideren. Ik had eigenlijk vanaf het begin al gezegd dat ik bijzondere of complexe doelgroepen heel interessant vind omdat je op een andere manier moet denken hoe je sport aanbiedt. Ik ben in de eerste twee jaar van de studie al begonnen met kijken hoe ik mijn studie daarop kon inrichten. Het derde jaar heb ik een minor gevolgd, aangepast sporten in revalidatie, onderwijs en vrije tijd aan het Windesheim in Zwolle. Daar kom je ook in aanraking met het sporten met bijzondere doelgroepen.  

Hoe ziet een dag bij het Beatrixoord er voor jou uit? 
Een dag bij het Beatrixoord is erg druk. Het is heel afwisselend en nooit hetzelfde. Ik liep vooral stage in de middagen en avonden. De dagen waren wel lang, van 11 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Wat ik vooral deed was sportlessen aanbieden aan allerlei doelgroepen. Zoals fitness, activiteiten in het zwembad, maar ook in de zaal of buiten. Deze activiteiten zijn gericht op mensen die al een revalidatieproces hebben doorlopen. Denk hierbij aan mensen met chronische ziekten of lichamelijke beperkingen. Ik heb ook wel één op één trainingen gegeven. Deze mensen heb ik kennis laten maken met verschillende sporten, omdat zij nog zoekende waren naar een sport die bij hen past. Verder heb ik met veel verschillende soorten mensen gewerkt. Zo was er iemand die psychische klachten had ontwikkeld. Dit was zo erg geworden dat ze door de minste prikkel, zoals een compliment, een soort epileptische aanval kreeg. Dit was een erg leerzame en uitdagende ervaring.  

Hoe kijk je terug op je afstudeerstage? 
Het was een erg leerzame stage. Ik zag er eerst wel erg tegenop om alles alleen te doen en niet iemand te hebben waar je snel mee kan sparren. Ik had wel de COL, vanuit daar kon ik wel ondersteuning krijgen. Tijdens mijn stage heb ik ook hele fijne begeleiding gekregenIk heb ook geleerd om aan de bel te trekken en een hulpvraag te stellen. Door dat te doen krijg je feedback terug en kan je goed werk leveren.  

Denk je dat je door je afstudeerstage ook klaar bent voor het werkveld? 
Het is een begin, maar ik ben wel van mening dat je nog heel veel kan leren. Ik heb gemerkt dat we tijdens de studie wel veel informatie hebben gekregen, we weten eigenlijk van alles wat. Tijdens mijn minor ben ik erachter komen dat je meer kennis hebt dan je eigenlijk denkt. Wat voor ons heel logisch is omdat het vier jaar lang herhaald wordt, is voor een ander niet logisch.  

Wat zijn je toekomstplannen nu je bent afgestudeerd? 
Ik ben na mijn stage als sportinstructeur werkzaam gebleven bij Stichting BEA. Dit is het expertisecentrum van Noord-Nederland op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke beperking en chronische ziekte en hier bied ik diverse sporten aan, zowel individueel als in groepsverband. Verder ben ik ook werkzaam bij Beatrixoord als therapie assistent op de afdeling dwarslaesie en chronisch zieken.  

Ik heb tijdens de stages veel ervaring opgedaan in het werkveld en ben erachter gekomen dat dit ook de richting is die ik op wil. Wel denk ik dat ik nog veel meer ervaring op moet doen tot ik echt voor mijzelf kan beginnen. Mijn droom is om een eigen bedrijf voor aangepaste sporten te beginnen op Terschelling. Voordat dat zover is wil ik eerst lekker in deze sector werkzaam blijven en mijzelf blijven ontwikkelen. Ik zou graag doorgroeien bij Beatrixoord, hierin ben ik benieuwd naar wat de toekomst zal brengen.  

Vragen naar aanleiding van Margriet haar verhaal?