You are currently viewing Interview Jos Schaart

Interview Jos Schaart

Naam: Jos Schaart 
Beroep: Manager maatschappelijke stichting van FC Emmen 

Opleiding: Sport, Gezondheid en Management
Richting: Sport Business en Ondernemerschap
 
Profilering: KNVB TCIII cursus
Minor: Doelgroepgerichte communicatie 
Post-HBO opleiding: Commercieel management betaald voetbal

Hoi Jos, kun je jezelf even kort voorstellen? 
Ik ben Jos Schaart, 26 jaar. Ik ben geboren in Groningen en ik woon nu in Emmen. Op mijn zestiende ben ik begonnen met de opleiding Sport, Gezondheid en Management, wat nu Sportkunde is geworden.  

Na een aantal jaar via allerlei verschillende stages ben ik inmiddels al een tijd in dienst van de maatschappelijke stichting van FC Emmen. In mijn functie van manager ben ik onder andere verantwoordelijk voor de financiën van de stichting, de strategie, het beleid en het relatiebeheer. De diversiteit van werkzaamheden, maar ook zeker de waardering van de verschillende groepen tijdens de maatschappelijke activiteiten is bijzonder mooi! 

Zou je kunnen uitleggen hoe jouw opleiding er globaal heeft uitgezien? 
Het eerste jaar van de opleiding was vooral oriënteren op de verschillende richtingen. De meeste progressie heb ik geboekt tijdens mijn verschillende stages gedurende de opleiding. Zo heb ik in het tweede jaar twee keer een half jaar stagegelopen. Ik ben begonnen bij Sporteiland op Ameland. Hiervoor heb ik een groot evenement georganiseerd en zijn we zelfs gevraagd om het jaar daarna terug te komen. Dat resulteerde erin dat ik in het derde jaar van de opleiding het NK Strandrace heb mogen organiseren op Ameland. Het tweede half jaar van jaar twee ben ik op buitenlandstage gegaan. Ik heb met ontzettend veel plezier een paar maanden in Kenia gezeten. Bij Society Empowerment Project (SEP) heb ik weeskinderen geholpen door middel van voetbal. SEP heeft als visie om door middel van voetbal te zorgen voor afleiding voor de kinderen en vooral het krijgen van structuur. De kinderen wonen bij elkaar en zijn dagelijks bezig met voetbal en ontwikkelen zichzelf daardoor. Heel af en toe heb zelfs nog contact met de mensen daar en zorg ik ervoor dat materialen die wij niet gebruiken daar heen gaan.  

Daarnaast heb ik in jaar 3 stagegelopen bij een eventbureau in Assen. Ik vind het soms wel jammer dat er tegenwoordig tijdens de studie veel gewerkt wordt aan de theorie. Ik ben van mening dat je juist door de ervaringen in het werkveld jezelf kan ontwikkelen.  

Mijn afstudeerstage heb ik bij de KNVB gedaan, bij de afdeling voetbalontwikkeling. Voor deze stage heb ik ruim een half jaar in Utrecht gewoond. Mijn opdracht was om een ideaal model te ontwikkelen voor de KNVB om kennis te delen met BVO’s en de top van het amateurvoetbal.  

Waar heb jij jezelf het meeste in ontwikkeld tijdens de stages?
Ik denk dat ik mezelf erg heb ontwikkeld op het gebied van communiceren. Volgens mij is dit één van de belangrijkste kwaliteiten die je nodig hebt om te slagen tijdens je carrière. Ik merk nu vaak bij studenten van de Hanzehogeschool die ik begeleid dat ze zich daar nog goed in moeten ontwikkelen. Door middel van dit te ervaren denk ik dat je jezelf daar automatisch in gaat verbeteren.  

Daarnaast heb ik tijdens mijn periode in Kenia geleerd hoe het is als je niet zoveel hebt. Toen ik weer in Nederland kwam begon ik de voor ons meest toegankelijke dingen te waarderen. Een warme douche en je mobiel opladen wanneer je dat wilt lijkt heel gewoon, maar voor veel mensen is dat niet zo.  

Nu ben je manager van de maatschappelijke stichting van FC Emmen. Hoe ben je daar terecht gekomen? 
Vanuit mijn stages had ik al verschillende contacten gekregen en kende ik al wel een aantal mensen in het wereldje. Ik kon na mijn afstudeerstage solliciteren bij de KNVB, maar ik miste Groningen toch wel. Ik ben daarom weer in Groningen gaan wonen en heb gesolliciteerd bij FC Emmen. Het eerste jaar was dit een traineeship, wat inhield dat ik een jaar ging meewerken binnen de organisatie en in wezen moest laten zien dat ik onmisbaar was voor FC Emmen. Na dat jaar ben ik door de toenmalig commercieel directeur aangenomen en mocht ik meelopen op de commerciële afdeling. Hier heb ik veel verschillende aspecten van voetbal uitgevoerd zoals marketing acties bedenken en proberen sponsoren binnen te halen. Ook het organiseren van voetbalactiviteiten hoorde hierbij.  

Toen de commercieel directeur weg ging bij FC Emmen ben ik gevraagd om de maatschappelijke afdeling van FC Emmen op te zetten. Na de promotie naar de Eredivisie is de club als het ware ontploft en konden we veel groter uitpakken dan daarvoor. Inmiddels hebben we een eigen maatschappelijke stichting en ben ik hier manager van geworden. Ik ben in mijn functie verantwoordelijk voor de financiën, de strategie, het beleid en het relatiebeheer van de stichting. 

Is er nog iets wat je huidige studenten wilt meegeven?  
Ik zou willen meegeven dat je binnen de opleiding een stapje meer moet zetten dan dat de meesten doen. In de sportwereld liggen de kansen niet voor het oprapen. Je moet zorgen dat je je eigen kansen creëert om carrière te maken. Je moet uit je comfortzone treden en niet ‘zomaar’ je stages lopen. Pas dan val je op en ben je interessant voor een bedrijf of organisatie.  

En zoals ik eerder al aangaf ben ik van mening dat goed communiceren echt ‘key’ is in het werkveld. Dat in combinatie met de passie en liefde voor sport én het bereid zijn om altijd een stapje harder te werken dan de standaard 9 tot 5 baan. In de sportwereld moet veel gebeuren buiten de standaard werktijden om.  

In je eindgesprek van je afstudeerstage moet je vertellen waarom je klaar bent om het werkveld in te gaan. Ik merk dat je wel veel bewijslast kan hebben om dat aan te tonen, maar dat er nog wel een grote stap gezet moet worden om er ook daadwerkelijk klaar voor te zijn.

Vragen naar aanleiding van Jos zijn verhaal?