You are currently viewing Hoe vind ik de geschikte afstudeerstage?

Hoe vind ik de geschikte afstudeerstage?

Hoe kom je tot jouw meest geschikte afstudeerstage? Wat kom je op deze ‘weg’ van het maken van keuzes allemaal tegen? Bij deze delen wij onze ervaringen en tips.

Hoe heb ik mijn afstudeerplek gevonden?

Ik heb mijn huidige afstudeerplek gevonden door informatie te verzamelen om erachter te komen hoe het afstuderen ongeveer in elkaar steekt. Dit heb ik gedaan door naar verschillende voorlichtingsmomenten te gaan, om zo inzicht te krijgen in een geschikte afstudeerstage. Tevens heb ik verschillende studenten benaderd die nog aan het afstuderen waren en gevraagd hoe ze aan een stageplek waren gekomen en wat de vervolgstappen vervolgens zijn. Toen ik dit wist, ben ik gaan onderzoeken hoe ik mijn eigen afstudeerjaar wilde vormgeven. Ik heb dit gedaan door een lijstje te maken met de wensen en behoeften hoe ik mijn ideale afstudeerplek zag. Hierbij dacht ik aan vaker thuiswerken of fysieke werkplek, het type afstudeerbedrijf en het onderzoeksonderwerp.

Hoe ben ik me gaan verdiepen in de afstudeerstages?

Toen ik dit wist, ben ik gaan kijken op Matchpoint en ben ik gaan rondvragen of iemand een leuk bedrijf wist. Toen ik potentiële bedrijven had gevonden, heb ik de websites goed bekeken om erachter te komen waar de bedrijven voor staan en hun voornaamste doel is. Daarna heb ik twee bedrijven fysiek bezocht om rond te kijken of de sfeer goed bij mij zou kunnen passen. Bij deze bedrijven bleek dit niet het geval. Ik ben dus opnieuw gestart met mijn zoektocht. Uiteindelijk had ik via mijn netwerk een super leuk bedrijf gevonden en heb ik hierop gesolliciteerd. Toen ben ik uitgenodigd om op gesprek te komen. Maar tijdens het gesprek kwam ik erachter dat het toch niet helemaal bij mij paste als persoon. Toen heb ik besloten om toch niet hiervoor te gaan. Ik was de moed een beetje verloren.  Ik zat daarna met iemand koffie te drinken en toen vertelde deze persoon dat ik misschien wel bij haar op het werk zou kunnen afstuderen. Na de koffie heb ik dit bedrijf opgezocht en ik dacht dat dit het wel zou kunnen zijn. Toen heb ik direct een sollicitatie brief gestuurd met wie ik was en wat ik graag wilde doen voor mijn afstudeerstage. Binnen een paar uur had ik al een reactie. Ik ben op gesprek gegaan en dat verliep heel positief. Uiteindelijk heb ik besloten om bij dit bedrijf mijn afstudeerstage te gaan lopen. 

Wat vertel je tijdens een gesprek over afstudeerstage aan je toekomstige stageplek?

Het moeilijkste aan een afstudeerplek vinden is misschien nog wel het gesprek wat je voert met je toekomstige stageplek. Wat vertel je tijdens zo’n gesprek? Hoe is je houding tijdens dit gesprek? Vertel je niet te veel of juist te weinig? Het belangrijkste is dat je je vooraf hebt ingelezen en de afstudeerhandleiding uit je hoofd kent. Probeer de moeilijke woorden hierbij vooraf voor jezelf te vertalen en dit op een makkelijke manier uit te leggen aan de stageplek. Neem hierbij ook goed in je hoofd wat de verdeling is tussen je onderzoektijd en je daadwerkelijke uren die je werkt voor je stageplek. Dit is namelijk het grootste struikelpunt van veel studenten. In het begin lijkt het leuk om alles voor je afstudeerbedrijf te doen en richting het einde van je stage merk je dat je te weinig hebt onderzocht en moet je veel tijd inhalen in je eigen vrije tijd.

Afstudeerplan

Concreet;  wat er in een afstudeerhandleiding staat is voor veel studenten niet duidelijk. Het afstudeerplan wat je in de eerste paar weken moet opleveren wordt jouw handboek voor het komende jaar. Je schrijft in je afstudeerplan je vraagstuk op die je van stage krijgt of zelf gevonden hebt. Dit vraagstuk ga je al een beetje ontleden en onderzoeken. Hieruit krijg je deelvragen die in je afstudeerjaar leidend zijn in je onderzoek. Hoe meer je opschrijft in je afstudeerplan hoe beter jij je afstudeerjaar tegemoet gaat. Dit afstudeerplan gebruik je namelijk in je beroepsproduct. In dit verslag beschrijf je heel gedetailleerd wat je per stap hebt gedaan om antwoord te krijgen op je deelvragen en onderzoeksvraag.

Beroepsprestatie

Dan heb je nog je beroepsprestatie verslag, hier schrijf je in hoe je je beroepsproduct hebt geïmplementeerd. Dus hoe heb jij jouw product in de praktijk getest en wat heb je hieraan veranderd om het nog beter te maken. Je product staat hier los van, dit is voor iedere student anders.

CoL-verslag

Als laatste moet je een CoL-verslag maken. Om de vrijdag kom je met een groep studenten en je afstudeerbegeleiders bij elkaar om les te krijgen en een product samen te maken. In dit verslag moet je opschrijven wat je leermomenten waren en moet je veel feedback hebben staan van je medestudenten. Lees dit vooraf al door, zodat je niet in je laatste week van je CoL-meeting erachter komt dat je nog veel moet doen.

Hoe is mijn afstudeerstage verlopen? 

De eerste paar weken van mijn afstudeerstage verliepen best wel soepel. Ik leerde het bedrijf goed kennen door zowel hand- en spandiensten te verrichten en door verschillende interviews af te nemen met de eigenaren en vaste medewerkers. Hierdoor kreeg ik een steeds duidelijker beeld hoe mijn afstudeerbedrijf eruit zag maar ook wat ze deden. Uiteindelijk is door middel van deze interviews ook mijn onderzoeksvraag ontstaan. Tevens heb ik in deze periode duidelijke afspraken gemaakt. Hoe mijn (werk)week eruit zou komen te zien (de combinatie hand- en spandiensten en onderzoeksuren).

Heeft de startperiode van de afstudeerstage nog invloed?

Tijdens mijn stageperiode kwam ik erachter dat de weken er toch wel heel verschillend uit kwamen te zien. Dit kwam ook door het feit dat ik in februari was begonnen met afstuderen en dat betekende dat ik ook in de zomervakantie bezig moest met mijn onderzoek. Dit is in de praktijk te weinig gebeurd, omdat ik vaker dan afgesproken bezig moest met hand- en spandiensten dan met mijn onderzoek. Wat uiteindelijk werkte voor mij, was dat ik wekelijks met mijn stagebegeleider afsprak wanneer ik bezig zou kunnen gaan met mijn onderzoek. In de praktijk lukte dit amper door de drukte en vele zieken. Na mijn eigen zomervakantie kreeg ik weer meer tijd om bezig te gaan met mijn onderzoek.  

Wat wil ik meegegeven voor advies aan de toekomstige afstudeerders? 

Begin op tijd met oriënteren “hoe werkt het afstuderen en wat wil ik graag tijdens het afstuderen”. Maak goede en duidelijke afspraken met je stageorganisatie en laat dit desnoods ondertekenen, zodat je ergens op terug kan vallen mocht de stageorganisatie zich hier niet aan houden. Maak er een leuke tijd van, afstuderen klinkt zwaar en dat is het soms ook wel, maar zorg ook dat je het leuk houdt door op tijd een gesprek aan te gaan, want deze periode uit je leven zul je niet snel vergeten. 

Wil jij meer weten over algemene studiezaken? Heb je een dringende vraag? Stel gerust je vraag en wij kunnen je helpen!