You are currently viewing De balans van leven en studeren

De balans van leven en studeren

Het studentenleven

Wanneer je start met studeren is dit vaak ook de start van het op eigen benen staan. Dit betekent tal van verleidingen waar jij mee om moet zien te gaan. In dit artikel zal voornamelijk zichtbaar worden welke verleidingen er zijn en zal dieper in worden gegaan op het begrip FoMO. Na dit artikel te hebben gelezen kom je wellicht tot inzichten die jouw studentenleven redden.

Studeren, zeker in de stad Groningen biedt vele mogelijkheden naast de gekozen opleiding of studie. Er zijn tal van studieverenigingen waar je je kan inschrijven. Dit betreft niet alleen sociale verenigingen zoals Albertus of Vindicat maar ook studentensportverenigingen. Vaak wanneer er gestart wordt met een studie staat het studeren hoog op de agenda. Wanneer de spits er deels vanaf is worden er echter andere prioriteiten op de agenda bijgeschreven. Uitgaan, sporten, verenigingsleven, nieuwe vrienden maken etc. etc. (Luken, 2009)

Dit zijn tevens zaken die door vele studies worden aangeraden om je mee bezig te houden (Radboud Universiteit, 2020). Niet voor niks wordt ook gezegd dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is. Na je eerste drie tentamens te hebben behaald en in die periode alleen geconcentreerd te zijn geweest op de studie lijkt dit niet altijd te kloppen. Op naar de ontdekking van het studentenleven waar je (oudere) kennissen of familieleden zo vol lof over hebben verteld.

Nu komt het voor dat de combinatie van het vrijetijdsleven en studentenleven niet altijd matchen. Brak zijn en moeten leren voor een tentamen of om 9.00 in college zitten na een avondje stappen is vrij lastig. De uren geconcentreerd verdelen tussen studie en sociale zaken werken eveneens niet nauw samen. Hoe kom je nu als student tot het perfecte studentenleven?

FoMO

FoMO betekent Fear of Missing Out, oftewel bang zijn leuke dingen te missen. FoMO komt voornamelijk voor bij leuke sociale activiteiten zoals borrels, feestjes, sportactiviteiten en nog veel meer. Waar het op neer komt is dat er teveel keuzemogelijkheden zijn. Daarnaast houdt social media ons vandaag de dag steeds meer in zijn greep. Constant kunnen we in contact zijn met mensen en ons laten verleiden iets te gaan doen waar je achteraf wellicht spijt van krijgt. Hierin wordt niet bedoelt dat je iets doet wat niet mag maar dat je later beseft de verkeerde keuze te hebben gemaakt. 

Een verstandige keuze is het begrip FoMO niet voor jou te laten gelden. Dit kan je onder andere doen door je keuzemogelijkheden te beperken. De vele keuzemogelijkheden maken het kiezen uiteraard lastiger. Als kind was snoep kiezen uit een pot met tien verschillende soorten snoep ook veel lastiger dan wanneer er maar twee in zaten. Het studentenleven is dan ook wel te vergelijken met een zeer uitgebreide snoepwinkel waarin jij de juiste keuzes wil maken (Louis, 2019).

Hoe zorg je dat FoMO niet voor jou geldt? Dit is lastig en hier komen dilemma’s bij kijken zoals bijvoorbeeld: De welbekende ruggengraat die je wel hebt voor je studie als je niet gaat stappen terwijl jouw vrienden je een gebrek aan ruggengraat vinden hebben omdat je niet mee gaat stappen. Mocht je hier gevoelig voor zijn dan is het raadzaam een week of maandplanning te maken waarbij je alle sociale activiteiten op papier zet en deze gaat verdelen over de week of maand. Zo heb je overzichtelijk hoe vaak en wanneer je naar je vereniging of op stap kan zonder dat dit je studie belemmert (Louis, 2019).

Niet alleen zaken rondom gezelligheid kunnen je afleiden. Werk, televisie, internet of bijv. Netflix eveneens. Netflix bijvoorbeeld, biedt jou nadat de aflevering bijna uitgekeken is al met een aflopende tijd de volgende aflevering aan. Net toen je met jezelf had afgesproken maar een aflevering te bekijken startte Netflix al de volgende. Nou ja, nog eentje dan… 

Herken jij je in deze of soortgelijke dilemma’s of wil je meer informatie omtrent jouw specifieke problemen die ervaren worden in het studentenleven? Check dan zeker het artikel over planning (plaats hyperlink naar artikel) en/of neem contact met ons op via info@col911.nl. 

Zorg dat hulp zoeken niet alleen een gedachte blijft maar kom in actie.

Internet-tips:

www.bedrock.nl

www.vvaa.nl/student 

www.newskool.nl/klaar-met-studentenleven